Пити правильно: нові грані пивного келиха

Головна / Новини / Пити правильно: нові грані пивного келиха

Напередодні Kyiv Beer Festival команда GastroGuide.in.ua вирішили дізнатися більше про культуру споживання пінного. Почали з того, щоб розібратися з тонкощами пивних бокалів. Подробиці в нашому матеріалі.

Форма келиха безпосередньо впливає на смакові відчуття. Так, наприклад, в останні роки розроблено кілька спеціалізованих келихів для крафтового пива, що дозволяють відчути все різноманіття смакових відтінків. Ширина, висота впливають на швидкість вливання пива в рот, а від цього залежить правильність розкриття аромату напою.

Види пивних бокалів

Шейкер Пінта. Найпоширеніший келих в США. Спочатку в поєднанні з металевою чашею трохи більшого діаметра використовувався для змішування коктейлів (звідси назва «шейкер»). Ніколи не був спеціально призначений для пиття чогось, тим більше, пива. Однак, на початку 1980-х в пабах починають наливати в нього крафтове пиво. З тих пір келих до сих пір цінується за свій відносно великий обсяг, хоча в плані передачі смаку і аромату пива нічим примітним він не відрізняється. Тому не рекомендується для насичених і екзотичних сортів.

Craft Master Two. Розроблено компанією Rastal для створення різних смакових відчуттів і впливу на різні чутливі зони мови. У кожному з цих келихів напій розкривається по-своєму. Такий підхід отримав широке визнання в світі, а келихи завоювали такі престижні нагороди.

 

«Нонік» пінта. Починаючи з 1960-х використовується для англійських елів і сортів пива з низькою щільністю. Опуклість у верхній частині охороняє крайку келиха від відколів і допомагає зручно тримати келих в руці, якщо пити стоячи.

 

Сніфтер. Відносно нова форма келиха. Його використовували спочатку для бренді, завдяки своїй високій, зігнутій кромці і невеликій висоті чаші ідеальний для подачі насичених елів, barley wine (ячмінного вина) та імперіал стаутів.

 

Тюльпан на ніжці. Звуження в центральній частині келиха утримує аромат, невеликий об’єм концентрує смак. З такого келиха п’ють бельгійські елі, шотландські елі, подвійний або імперіал IPA. Саме цей келих вибрали організатори Kiyv Beer Festival, для того щоб вручати кожному гостю. Це ідеальний варіант, так як ви не нагріваєте пиво рукою, звужена частина зберігає аромат напою в усьому келиху, а розширена верхня частина відкриває аромат під час пиття.

 

Конусний «Пілзнер». Така форма келиха відома ще з пізнього середньовіччя, хоча в широкий ужиток увійшла тільки в 1930-х, коли його яскраво виражена незграбна форма стала перегукуватися з популярним стилем арт-деко. Звужений профіль допомагає продемонструвати колір, а плоска ніжка додає елегантності та стабільності. Рекомендується для пива сорту Пілзнер, американського лагера, блонд елю.

 

Weizen або «Ваза» для Вайсбір. Цей келих починає свою історію з поширених в пізньому середньовіччі келихів «Footed Beaker», але придбав свою сучасну вигнуту форму тільки в 20 столітті. Великий розмір дозволяє вміщати велику пивну шапку, а звуження у верхній частині стримує її. Найкраще підходить для пшеничного пива та пшеничного елю.

Кубок (Goblet). Скляна інтерпретація традиційного глиняного кубка на ніжці. Келих широкий, і завдяки цьому з нього зручно пити. У кожного траппістського елю є подібний келих власної форми. Також з таких келихів п’ють бельгійські IPA, Трайпл і дабл.

 

 

Кружка (Mug, Stein). Класичний пивний келих, який використовується в біргартенах по всьому світу. Цінується своїм великим об’ємом. Зручна ручка дозволяє пиву довше залишатися охолодженим. Використовується переважно для легких сортів.

 

Баварський Сайдел (Bavarian Seidel). Великий келих (зазвичай літровий), що є скляним «братом» традиційного кам’яного келиха (krug), що використовувалася століттями. Оптичні окружності, вдавлені всередину, з’явилися на ній в середині 19 століття, коли винайшли машини для різання і полірування скла. Згодом ці кола стали частиною ливарної форми. Найкраще підходить для таких сортів, як Пілзнер, Хеллес, Октоберфест.

Найбільш придатними для пива вважаються келихи і кухлі зі скла, порцеляни, кераміки або дерева. Металевий та пластиковий посуд для пива не годиться. У всіх країнах з пивними традиціями неодмінно є своє розвинене виробництво посуду для пива. Якість скла (його прозорість, відсутність небажаних відтінків, товщина і навіть звук) також дуже важливо для створення сприятливого враження від напою. Саме тому провідні виробники крафтових келихів, додають в рецепт скла хрусталін, що не тільки надає йому додаткову прозорість, а й збільшує міцність.

Вже 7 жовтня на Арт-заводі «Платформа» можна буде насолоджуватися улюбленими сортами пінного і відкривати для себе нові смаки. До зустрічі на Kyiv Beer Festival!

Будь ласка, підтримайте нас:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *