Український борщ для вегетаріанців і не тільки – рецепт

Головна / Новини / Український борщ для вегетаріанців і не тільки – рецепт

Борщ – одна з головних та основоположних страв української національної кухні. Наші господині передають різні рецепти від матері до дочки. Найчастіше, коли українця запитують, як приготувати борщ, він говорить або, що з цього питання краще звернутися до його мами, або що борщ готувати елементарно. Трохи цього, трохи того, все зварити і готово. Сьогодні GastroGuide.in.ua пропонує свій варіант борщу, який чудово підійде для вегетаріанців, тобто борщ буде без м’ясного бульйону.

Між українськими господинями давно точаться запеклі суперечки з приводу того, чи обов’язково присутність в борщі буряка. Рецепт, пропонований сьогодні, буде без нього та без квасолі, яку в борщ теж багато додають. І борщ, про який сьогодні піде мова, підійде не тільки вегетаріанцям, але і веганам, про відмінності між якими ми поговоримо трохи пізніше.

Український борщ для вегетаріанців і не тільки
Український борщ для вегетаріанців і не тільки

Для того, щоб приготувати п’ятилітрову каструлю борщу, вам знадобляться:

  • 1,5 кг картоплі
  • 600 г білокачанної капусти
  • 2 шт болгарського перцю
  • 1 велика або дві середні цибулини
  • 1 середня морква
  • 150 г томатної пасти або 3-4 середніх помідора
  • 1 шт часнику
  • 1 шт лимону
  • цибуля зелена
  • кріп
Український борщ для вегетаріанців і не тільки – фото 2
Український борщ для вегетаріанців і не тільки
  1. Помийте картоплю та очистіть її від шкірки. Відберіть 5 середніх картоплин і дрібно-дрібно наріжте їх. Опустіть в каструлю і варіть на повільному вогні хвилин 15. Потім візьміть товкач для пюре і потовчіть картоплю прямо в кастрюлі з водою. Це бульйон борщу.
  2. Решта 4-5 картоплин, які залишилися, дрібно наріжте та киньте варити. Посоліть воду або додайте приправу типу «10 овочів».
    Поки вариться друга порція картоплі, зробіть зажарку. Дрібно наріжте цибулю, моркву та болгарський перець, підсмажте на олії, а потім тушкуйте в томатній пасті. Замість томатної пасти можна додати свіжі бланшировані помідори, пропущені через блендер, але тоді колір борщу буде більш бляклим. Чи не червонуватим, а помаранчевим. Вилийте зажарку в каструлю.
  3. Дрібно наріжте соломкою одну невелику головку капусти або половину великої. Те ж саме зробіть з зеленою цибулею і кропом. Спробуйте другу партію картоплі, якщо вона не сира, то сміливо засипайте в борщ капусту та зелень і вимикайте ваш борщ. Капусту не треба варити, тому що після варіння вона буде занадто м’якою і не хрусткою.
  4. Видавіть у велику каструлю 5-6 головок часнику та додайте сік лимона за смаком. Можна замінити лимон на лимонну кислоту, але краще все таки лимон.
  5. Перемішайте, накрийте кришкою та дайте борщу настоятися. А овочам – потоваришувати.

Якщо ви не вегетаріанець, то борщ відмінно смакуватиме з сирокопченою ковбасою. Смачного!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *