Чіпси: історія створення культової закуски

Головна / Новини / Чіпси: історія створення культової закуски

Як виявилося, дякувати за чіпси нам варто зовсім кулінарній винахідливості, а звичайному гніву. Згідно з легендою, все почалося в 1853 році. Тоді, американський магнат і дуже вимогливий гість Корнеліус Вандербільд, зупинився в готелі «Moon’s Lake House», який знаходиться на курорті Саратога-Спрінгс (США). Одним з фірмових страв ресторану при готелі була картопля фрі. Але замовивши знамениту смажену картоплю, клієнт був розчарований: скибочки картоплі були дуже товстими, і гостю довелося тричі повертати страву на кухню. Подібна витівка настільки розлютила шеф-кухаря ресторану, що той не витримав і вирішив помститися прискіпливому мільйонерові. В помсту за вимогливість, Вандербільду повернули картоплю, буквально нарізану товщиною з папір. Новий рецепт прозвали «чіпси Саратога», які незабаром витіснили смажену картоплю, і стали фірмовою стравою ресторану.

Цікаво те, що вперше рецепт чіпсів був опублікований в 1817 році, в книзі Вільяма Кітченера The Cook’s Oracle, яка, на той час, була бестселером в Америці та Великобританії. Перевидання книги 1822 року містить рецепт №104, який говорить: «Очистіть велику картоплю, наріжте її кружечками, добре висушіть її чистою ганчіркою і обсмажте». Але все ж популярність чіпсів приніс саме цей інцидент в ресторані «Moon’s Lake House».

Мстивого, але щасливого шеф-кухаря звали Джордж Спек. Син афроамериканця та індіанки, народився в Нью-Йорку і пізніше взяв собі прізвище «Крам». Через деякий час, Крам відкрив власний ресторан, головною особливістю якого стали чіпси, які стояли в кошику на кожному столику. Нове місце швидко набуло популярності серед багатих американців, які приїжджали на курорт. Ресторан пропрацював досить довго – 30 років, з 1860 по 1890 рік. Цікаво те, що кухар не готував картоплю “на винос”. Через простоту в приготуванні, новомодна страва швидко поширилися і по іншим ресторанам. Але чіпси в пакетах з’явилися тільки в 1895 році, завдяки Вільяму Теппендону. Через кризу, люди були змушені шукати альтернативні варіанти заробітку. Теппендон почав робити чіпси на своїй власній кухні і доставляти їх в найближчі магазини. Ідея настільки прижилася, що пізніше комора за будинком перетворилась в один з перших заводів з виробництва картопляних чіпсів в країні. А трохи пізніше, завдяки Лаурі Скаддер, з’являється концепція «пакетика чіпсів». Скаддер запропонувала використовувати вощений папір для упаковки, що теж всім сподобалося.

Новий етап в житті чіпсів припадає на 1920 рік. По-перше, до цього часу чіпси утомливо і монотонно нарізалися від руки. А в 1920 році Фріман Макбет нарешті винайшов машину, яка робила це замість людини. По-друге, до 20-х років чіпси були виключно американським стравою. Вперше в Європі чіпси з’явилися в 1921 році в Ганновері, і починалося все знову з маленького сімейного бізнесу.

До речі, перший національний бренд чіпсів з’явився в 1932 році. В Нешвіллі, штат Теннессі, з’являється марка Lay’s, яка належить Герману Лею і, як ви помітили, все ще існує.

У це складно повірити, але дуже тривалий період часу головним смаком чіпсів була — картопля. До 1940 року чіпси виробляли зовсім без запаху та приправ. Вперше пакетик солі в добавок до картопляних шматочків запропонувала фірма «Tayto». Зараз же смакові варіації приправ адаптують до потреб ринку: в Україні, наприклад, немає чіпсів зі смаком м’яти, хоча такі з легкістю можна знайти в Індії.

Трохи цікавих фактів

  1. Як виявилося, знамениті чіпси Pringles зовсім не чіпси, і це визнано постановою суду Великобританії. У цих нібито шматочках картоплі, всього лише 42% власне картоплі. Все інше – це дріжджове тісто. Так що улюблені чіпси можна сміливо віднести до пирогів або печива.
  2. Світовий рекорд з виготовлення найбільшої пачки чіпсів встановила Британська компанія Corkers в 2013 році. Згідно з регламентом Книги рекордів Гіннесса, чіпси повинні були бути виготовлені однією партією. На всю цю справу пішло 17 годин. Нова пачка-рекордсмен важила 1 тонну (як маленький автомобіль), що в два рази більше попереднього рекорду, встановленого японською фірмою, і вмістив у себе 6666 маленьких пакетиків чіпсів. Щоб всі залишилися задоволені, після поставленого рекорду, пачка вирушила в подорож, в якій всі бажаючі могли спробувати чіпси зі смаком морської солі.
  3. Під час Другої світової війни, після початку військових дій між Америкою і Японією, чіпси були названі «несуттєвим продуктом», а фабрики, які займалися їх виробництвом, повинні були б займатися забезпеченням потреб війни, а не виготовленням продукту. Але ця ідея настільки не сподобалася жителям Америки, що картопляні патріоти стали на захист чіпсів, завдяки чому чіпси залишалися з народом завжди.
  4. Здавалося б, між чіпсами і спортом – нічого спільного, крім моментів, коли ми в спортзалі намагаємося зігнати сліди поїдання цих снеків. Але в історії є один випадок, коли чіпси суттєво допомогли Олімпійській чемпіонці. Не маючи інших можливостей, довгий час Джекі Джойнер-Керсі [американська легкоатлетка, спеціалізувалася в стрибках у довжину, семиборстві і спринті, 3-разова олімпійська чемпіонка і 4-разова чемпіонка світу] тренувалася на пакетах з-під чіпсів з піском, які служили своєрідною альтернативою м’якої посадки для стрибків. Брати і сестри майбутньої чемпіонки наповнювали порожні пакети піском в найближчому парку і приносили вантаж додому, споруджуючи імпровізовану яму для стрибків. Як ми бачимо, результат таки коштував праці.
  5. І так, повітря в пакетику чіпсів абсолютно не для того, щоб «додати ваги». По-перше, при такій упаковці чіпси менше ламаються. По-друге, в пачці більше ніж повітря: туди також додають трохи азоту, завдяки чому картопля залишається свіжою до того, як ви відкриєте чіпси.
Будь ласка, підтримайте нас:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *